De magische vraag!

Gepubliceerd op 13 december 2022 om 18:19

Opvoeden is een ingewikkelde klus. Dagelijks zijn we bezig met het overdragen van normen en waarden. Het bijsturen van gedrag. Soms straffen, soms belonen om het gewenste resultaat te krijgen bij onze kinderen te zien. Maar hoe vaak heb je de gesteld aan je kind: "Hoe kan ik je helpen of wat heb je nodig?" Heb je je af gevraagd hoe het komt dat je kind in bepaalde situaties sukkelt. Bijvoorbeeld, hoe komt het dat die game verslaving niet overgaat. Waarom is de kamer altijd een rommel. Waarom reageert je kind soms zo emotioneel?

Er gebeurt meer bij ons en bij onze kinderen dan dat we met onze blote oog zien. Een goede manier om met je kind in gesprek te raken is door vragen te stellen zoals, hoe kan ik je helpen, wat heb je van mij nodig of wat heb je nodig zodat het wel lukt? Deze vragen helpen je om met in gesprek te raken. Een gesprek die jullie naar een diepere emotionele niveau kunnen leiden.

Een belangrijke tip bij dit soort gesprekken is dat je je kind niet pijn doet door de informatie tegen hem of haar te gebruiken. Probeer op zulke momenten echt te luisteren. Wees nieuwsgierig en stel vragen om je kind echt te begrijpen. En wees uitgerust zodat je oprecht en ook geduldig kunt luisteren naar je kind.

Door er op die manier voor je kind te zijn, is de kans groot dat het jullie band versterkt en dat je kind zich gezien en gehoord voelt. Want leven om alleen maar aan verwachtingen te voldoen is een zwaar en eenzame pad. Gebruik deze magische vraag vaker en laat hieronder weten hoe het is gegaan.

Kortom, 'hoe kan ik je helpen', is een magische vraag. Laat je kind weten dat je er bent om te ondersteunen, om te helpen door de fase waarin hij of zij zich bevindt. Want samen komen jullie er!

Veel succes!

Ingemar

Photo's: Pexels

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.